9700, Szombathely, Kossuth Lajos u. 2. ∙ Tel.: +3670 504-1000
  • hu

4 okt

Pálinka szerelmem légy az enyém

Ha már bejegyzésünk címének a híres sláger refrénjét adtuk, oldjuk is fel egyből a rejtélyt. Egy aprócska virtuális gyulai utazást fogunk prezentálni a kedves olvasónak – bemutatván, hogy miért is érdemes felkeresni a települést. Zárójeles gondolatként azért megjegyezzük, hogy a zeneszámot életre keltő Magna Cum Laude is elég erős gyulai gyökerekkel rendelkezik, hisz az együttes szintén a keleti végekről indult.

Alig öt órás út Szombathelytől a keleti végek leggyönyörűbb ékköve, Gyula. A vízek városa méltán híres kastélyáról, váráról és az ország egyik legnagyobb wellness- és gyógy-központjáról a gyulai Várfürdőről. Azonban ha tovább tekintünk, a Békés megyei városka igazán komoly értékeket teremtett a hazai gasztronómia területén is. A belváros utcáin sétálva két – országos hírnevű cukrászdát – a “Száz évest” és a “Kézművest” is fellelhetjük, s olyan egyedi – kézműves finomságokat kóstolhatunk, mit hazánkban máshol talán nem is. A kínálatot egy új belépő is színesíti – hisz a Komló Étterem egy új márkát hívott életre – megteremtvén a Sweet Komló finomságokat.

A képen a következők lehetnek: étel és belső tér

Az édességek után még mindig nem térünk rá fő témánkra, hisz ha Gyula, akkor az első gasztronómiai termék, amire a kedves olvasó asszociál – bizony a világhíres gyulai kolbász. A gyártás már több, mint egy évszázada kezdődött, s az igazi világsikerek is az 1900-as évek elejére datálódnak, mikoron már világkiállítási aranyérmet nyert ez a jellegzetes hungarikum (gyulaikum).

Képtalálat a következőre: „gyulai kolbász”

Az étkek után jöjjön a szintén híres gyulai italkínálat. A közel 300 éves múltra visszatekintő helyi pálinkafőzde az ország egyik leghíresebbje ebben a kategóriában. Illatos, ízes gyümölcsökből főzik tiszta, finom, 100%-os párlataikat, melyeknek, 20 – 22 °C fokon kóstolva, minden egyes cseppjében ott érezhető a gyümölcs bársonyos lelke.

A pálinka manufaktúra szortimentje az ország TOP 100-as éttermeiben szinte mindenhol fellelhető, s a közel 50 ízből álló kínálatból rengeteg helyen szerveznek autentikus pálinkakóstolóval összekötött esteket. A következő “fellépésük” Szombathelyen lesz – 2019.október 12-én, amikor a vasi megyeszékhely lakói ismerkedhetnek meg a különleges ízekkel – egy hét tételes menüsor kíséretében.

Az ízek és zamatok birodalmába indulunk, a szerelvény üzemanyaga az ország egyik legelismertebb pálinkája, a Gyulai Pálinka.
Kalauzunk Fabulya Attila pálinkaszakértő, Pados Péter chef.

Megállók:
Faeper pálinka
Üdvözlő falat:
Tökmagolajos bivalyricotta| pirított tökmag | olivás cibatta|
Barackpálinka

Hideg előétel:
Kacsamell| burgonypüré| céklahab | birsalma chipsz
Erdei szeder pálinka

Leves:
Sütőtökkrémleves | gyömbéres kandírozott alma |

Meleg előétel:
Kecskesajt cremebrulee
Gyulai Mélyvíz vilmoskörte pálinka

Halfogás:
Fogas roston | birsalma chutney | sült nudli|

Főétel:
Sült marhafartő | házi kenyér tallér | stroganoff szósz|
Birs pálinka

Desszert:
Gesztenyepüré | amarillo meggy| tejszínhab |
Vadcseresznye pálinka

A vonat pontban 18 órakor indul, javasoljuk a tisztelt utazóközönségnek, hogy jegyvásárlási szándékát pénztárainkban akár elővételben is jelezzék. Felszállás: Komló Étterem és Kávézó – Szombathely. Végállomás: ez már csak a kedves vendégeken múlik 🙂

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások

A legtöbb weboldal, amelyre ellátogat, cookiekat használ annak érdekében, hogy élvezetesebbé tegye látogatói számára a böngészést. Azzal, hogy Ön engedélyezi a weboldal számára az információgyűjtést, a honlap megjegyzi az Ön böngészésének időtartamát (ún. session cookiekon keresztül) vagy ismétlődő látogatásainak gyakoriságát (persisten cookiek segítségével)...

Ezek a sütik elengedhetetlenek ahhoz, hogy barangolni tudjon a weboldalon, illetve bizonyos funkciók megfelelő működéséért felelősek.

Fejlesztési okokból a Cloudflare-t CDN hálózatát használjuk. Ezzel a "__cfduid" cookie-t a biztonsági beállítások ügyfél-alapon történő alkalmazásával mentheti. Ez a cookie szigorúan szükséges a Cloudflare biztonsági funkcióihoz, és nem kapcsolható ki.
  • __cfduid

Mindent elutasít
Mindent elfogad