A modern kor egyik nagy vívmánya, hogy az ember videós tartalom fogyasztási szokásai nagyban megváltoztak. A televíziós műsorokat felváltotta az internetes oldalakon megjelenő videók követése. Az egyik legszerethetőbb „youtuber” – Magyarósi Csaba után szabadon, mi is szeretnénk bemutatni, hogy mit is lehet egy nap alatt Szombathelyen csinálni.

Képtalálat a következőre: „magyarósi csaba egy nap a városban”
A közel 300 000 feliratkozóval rendelkező Magyarósi Csaba remek tippeket ad az utazó közönségnek.
https://www.youtube.com/channel/UCRJovKcgUL7QumDE1YsLqzg

Természetesen, mikor a cikk írását elkezdtük, minimális önző érdekek vezéreltek minket, hiszen valahogy illene belecsempészni a Forumot is a napi programba. Úgy gondoltuk, hogy a nap legfontosabb étkezése, a reggeli legyen az, amibe szállodánk és éttermünk hű társa lesz az utazó és élményeket kereső vendégeknek, azaz javasoljuk, hogy a reggelt indítsuk egy igazi svédasztalos energiabombával.

Svédasztalos reggeli a Forumban

Tele hassal már könnyebb dolgunk lesz, irány a város. Aki ránk hallgat, az bizony a gyönyörűen felújított Csónakázó tó felé indul, hisz a reggeli után azért ránk fér egy kis mozgás a természet lágy ölén. A romantikus andalgást kiegészíthetjük egy vízibiciklizéssel, melyről élvezhetjük a szemünk elé táruló látványt. Érdemes kukkolni a hattyúkat, kacsákat – illetve pár pillantást vethetünk az előttünk elsuhanó – kocogó sportolókra is.

Csónakázó-tó madártávlatból

Miután testünk és lelkünk is feltöltődött – a tó sarkában megbúvó Vasi Múzeumfalu jelenthet egy igazi élményt. A Skanzenben egy egyedi időutazásban lehet részünk – átélhetjük azt – hogy éltek 100 esztendővel ezelőtt eleink. A terület gyakran ad otthont különböző kézműves és gasztronómiai rendezvényeknek, ha szerencsénk van, akkor mi is részesei lehetünk a forgatagnak.

A kiadós séta és élmények után ideje az ebédnek. Délidőben valami könnyedebb megoldás a nyerő, hisz az estét illik egy jó – tradicionális vasi különlegességgel zárni. Épp ezért vegyük az irányt a Fő-tér felé, ahol a város egyik legtrendibb helye vár minket. A kézműves hamburgerek és pizzák fellegvára minden gasztro szerelmest magával ragad. A Komló Étterem & Kávézó teraszán egy kis időre igazi szombathelyinek érezhetjük magunkat. A körbevevő nyüzsgés és impulzusok kiegészítve a remekbe szabott fogásokkal biztosítékot nyújtanak arra, hogy tökéletes délutánunk lesz.

www.komloszombathely.hu

Eljött az idő, járjunk utána a „Savaria-kultusznak”. A város és lakói méltán büszkék Szombathely 2 000 éves történelmére. A Claudius császár által kolonizált megyeszékhely rengeteg emléket őriz, melynek felfedezésére indulunk délután. A Komlótól mindössze öt perces sétára találjuk Szombathely legismertebb, méltán világhírű ókori emlékét az Iseum-ot. A hatalmas szentélyegyüttes a világon ma ismert, részben vagy egészben feltárt római kori Isis-templom közül a harmadik legnagyobb – méreteit tekintve csak az alexandriai és a Róma városi főtemplomok voltak nagyobbak nála. 

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház 

A felfedezés után még mindig maradjunk a római időknél, vegyük az irányt a Járdányi Paulovics István Romkert felé. Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét itt találhatjuk meg.

A késő délután „adjunk egy kicsit” a kultúrának. Szombathely 10 esztendeje újjáélesztett színháza a legjobb választás ha a nap során szerzett impulzusokat gyarapítani akarjuk. A remek színészekből álló – Jordán Tamás által vezetett csapat – mindent megtesz azért, hogy elégedetten és élményekkel gazdagodva indulhassunk el a nap utolsó programjára – a vacsoránkra.

Hab a tortán, pont az I-n – és még ezernyi frázist puffogtathatnánk, de abban mindannyian egyetértünk – hogy ez a fárasztó és élményekkel teli nap vacsoráért kiált. A városban minden étterembe járó vendég tudja, ki is az a „Lóri és Emil”, így javasoljuk, hogy mi is kössünk Velük ismeretséget. Hamisítatlan hangulat, igazi Vas megyei ízek várnak a belváros szélén fellelhető Öreg Sam Étteremben.

http://www.oregsam.hu

A laktató falatok után sétáljunk el a város történelmi Fő terére és élvezzük a fényárban úszó belváros látványát. Aki még nem álmos, annak jó hír, hogy rengeteg hangulatos helyet találhatunk, ahol az éjszakai életbe csöppenve elfogyaszthatjuk a nap végén megérdemelt sörünket.

Ha az álommanók és fáradtság győzedelmeskedik felettünk, engedjünk nekik és hajtsuk nyugalomra fejünket a Forum Hotel felújított lakrészeiben.

Superior szoba