Szombathely háromszög alakú Fő terén

már a 13. századtól tartottak vásárokat, piacokat. Mivel itt a szombat volt a vásárnap, innen kapta a város a nevét: Szombathely. A téren számos műemléképület áll, amelyek barokk, klasszicista stílusban épültek. Megtalálhatjuk itt a híres színésznő: Márkus Emília szülőházát is. Ugyancsak érdemes megnézni az OTP Bank Fő tér 3-5 alatti fiókjának ügyfélfogadóját, amelynek üveg padlóburkolata alatt megnézhetjük a római kori Savaria egy nemrég feltárt örökségét. A téren rengeteg üzlet, étterem és kávézó várja mind a helyi lakosokat, mind a turistákat.

A barokk Fő tér kétségtelenül Szombathely központja.

Kedvelt sétáló- és találkozóhelye a helyi fiataloknak, családoknak és a városba látogatóknak.

A város kulturális és társasági életének a középpontja.

A Fő tér ad otthont többek között a város leghíresebb rendezvényének, az évente augusztusban megrendezésre kerülő Savaria Karneválnak. Ez alatt a négynapos rendezvény alatt megtelik a Fő tér árusokkal, akik portékáikat árulják a hazánkból és külföldről egyaránt érkező kíváncsiskodó vendégekkel. A rendezvény csúcspontja kétségtelenül a fáklyás, jelmezes felvonulás, ahol több száz jelmezes idézi meg Savaria-Szombathely dicső történetét, és a magyar történelem emblematikus figuráit. A történelmi jelmezes felvonulást gólyalábasok, dobosok, tűznyelő mutatványosok, valamint zászlóforgatók színesítik.

 

 

Kirakodóvásár nemcsak a Karnevál idején van a Fő téren, hanem Húsvétkor és Karácsonykor is. Tavasztól Karácsonyig rengeteg kulturális és sport program várja a Fő térre látogatókat. Április végén megtelik a Fő tér táncosokkal. A salsától a rocki-ig mindenféle táncban gyönyörködhetünk a Tánc Világnapján. Júniusban a Lamantin Jazz fesztivál dallamait élvezhetjük. Szeptemberben a Magyar dal napját ünnepeljük itt sokféle koncerttel. Év közben több futóversenynek, sőt rally verseny is kiinduló helyszínt biztosít kedvenc terünk. Nincs is jobb, mint a nagy nyári melegben megpihenni a Fő tér legújabb Barfood éttermének teraszán, és gyönyörködni a Szökőkútban és a körülötte kergetőző, boldog gyerekekben.

Érezze Ön is ezt az érzést! Várja Szombathely Fő tere!