Nyitvatartási szabályok, kijárási korlátozások, szállodai visszamondások. A hazai- és világturizmus sötét napjait éli jelenleg. A kialakult helyzetről a szálloda vezetőjével beszélgettünk.

Mikor kezdték el érezni Szombathelyen a világjárvány hatásait?

Talán nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy a szállodaipar volt az első elszenvedője a járványhelyzetnek. A Szombathelyre látogató vendégek nagy része külföldi küldőpiacokról érkezik, leggyakrabban munkavégzési céllal, így már február közepén érezhető volt, hogy lemondásaink száma megnövekedett. Rengeteg multinacionális vállalattal állunk napi kapcsolatban, így konkrét képet kaphattunk arról, hogy a helyi nagyvállalatok még a koronavírus hazai megjelenését megelőzően nagy erőfeszítéseket tettek munkavállalóik védelmének érdekében, megtiltván a cégcsoport munkavállalóinak ki és beutaztatását. Örömmel tölt el, hogy a felfokozott helyzet előtt is születtek olyan felelős döntések, melyek a vírus gyors terjedését hivatottak korlátozni.

Több internetes portálon olvashatjuk, hogy sorban a bezárás mellett döntenek a hazai szállodák. Szombathelyen hogy látja a helyzetet?

Az új foglalások elmaradásával és a meglévő rezervációk lemondásával rengeteg helyen elkerülhetetlen ez a szükségállapot. A kereslet minimalizálódásával a sokrétű kínálat sajnos jelenleg okafogyott, így a szállodáknak alkalmazkodnia kell a piac igényeihez. Azt azért elmondhatom, hogy a vasi megyeszékhely sose volt kiemelt belföldi turisztikai desztináció, így a jelenlegi helyzet is kissé sajátos a városban. Az amúgy is alacsony számú turisztikai érdeklődök teljesen eltűntek, viszont a helyi cégekhez érkező munkavállalók még jelen vannak a városban. A határzár megjelenésével már csak a belföldi vendégkör az, aki a foglaltságot jelenti. 

Tervezik a Forum Hotel bezárását?

Speciális helyzetben vagyunk, hiszen szállodánkhoz étterem is tartozik, mely a megnövekedett kiszállítási igényeket hivatott kiszolgálni, épp ezért még nem gondolkodtunk az időszakos üzemszüneten. Amíg Magyarország Kormánya nem korlátozza a kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetését, addig szeretnénk vendégeket fogadni.

Milyen intézkedéseket hoztak ebben a szükségállapotban?

A higiéniára soha nem volt panasz nálunk, büszkén kijelentem, hogy a legtöbb vendégértékelés mindig külön hangsúlyozza azt a tisztaságot és rendezettséget, ami a hozzánk látogatókat fogadja. Beszállító partnereinkkel szoros együttműködésben sikerült kézfertőtlenítő oldatokat és erre a célra kifejlesztett takarítószereket beszereznünk, így ezek kihelyezésre kerültek a közösségi terekben. Ezen felül rendelkezünk egy speciális ózongenerátorral, mely a légtisztításért felelős. Tisztában vagyunk vele, hogy jelenleg nem kimutatható, hogy ennek segítségével a COVID-19 névre keresztelt kórokozó is elpusztul, de megpróbálunk mindent megtenni a tökéletes fertőtlenítésért. Szállodánk saját ipari mosodával is rendelkezik, így kerülhetjük el azt, hogy a hotel textíliái minél kevesebb külső – veszélyeztető körülménynek legyenek kitéve.

Természetesen betartjuk a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásait és mi is lehetővé tesszük a foglalások rugalmas lemondását, illetve áthelyezését, így csökkentve a foglalók kockázatait, azaz jelenleg minden beérkező szállásfoglalás az érkezés napjáig díjmentesen lemondható.

Mit javasol az utazni vágyóknak?

Tudom, hogy a következő mondatnak számunkra kedvezőtlen hatásai vannak, de én is csak azt tudom mondani, amit már egy országos szlogenné vált az elmúlt időszakban: „MINDENKI MARADJON OTTHON!”. Csak abban az esetben válasszák egy szálloda szolgáltatásait, amennyiben az munkájukkal összefügg és nem megoldható, hogy munkavégzés után a saját otthonunkba térjenek haza. Külön kérjük a 60 év felettieket, hogy még munkavégzés esetén se válasszák hotelünket, mert a saját biztonságuk és egészségük érdekében a szállásigényüket a helyszínen meg fogjuk tagadni.

Mi a jövőkép?

Bízunk benne, hogy a szállodaipar újraindulása zökkenőmentesen és nagy lendülettel fog zajlani. Addig is vigyázzunk egymásra és a korlátozások megszűnésével igyekezzünk a belföldi turizmust erősíteni az év hátralevő részében.