Kalandváros

 

2002 augusztusában nyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere. A Kalandváros garantált élmény a gyerekeknek, s pár óra lélegzetvételi esély a felnőtteknek.

Kevés olyan helyszín van a Föld nevű bolygón, ahol felnőttek és a gyerekek egyszerre érzik jól magukat. A felállás rendszerint az, hogy ahol a felnőttek időznének, ott a csemeték éppen halálra készülnek unni magukat, ezért rosszalkodnak, ahol viszont a gyerekek tombolnak örömmel, ott a szüleik gyomra szorul össze az aggodalom miatt.

No ezért zseniális a Kalandváros mint rendkívül aprólékosan megtervezett, nagyméretű szuperjátszótér, amelynek nemzetközileg tesztelt játékai elég kreatívak és vonzóak ahhoz, hogy a gyerekek órákig, napokig ne unják meg őket. Ugyanakkor elég biztonságosak ahhoz, hogy a szülők néhány perc után rájöjjenek, hogy a hagyományos játszóterekhez képest itt jóval kevésbé kell vigyázó szemeiket a csemetére vetniük; sokkal inkább lazulhatnak a füvön vagy egy padon, vagy éppen sörözhetnek a büfé teraszán.

A játszótér központjában a névadó Kalandvár áll. A 7 méter magas, egy német kivitelező által emelt fa építmény minden gyerek álma, létrákkal, mászókákkal, csőcsúszdákkal, labirintusokkal. A Kalandváros kívül található még itt focipálya, csúszda, kötélpálya, különböző trükkös hinták, vízi játékok, a kicsiknek homokozók, mászókák, tengeralattjáró. 2003-ban lett átadva az új kedvenc, egy terjedelmes fűzfalabirintus, s a tervek szerint a jövőben tovább bővítik a játékok körét.

Az egész Kalandváros rendkívül kellemes látvány, sok zölddel, gondozott fűvel és növényekkel. A játszótér területén üzemelő büfé viszonylag korrekt árakkal dolgozik, teraszáról rálátni a játékokra, ezért lelkiismeret-furdalás nélkül lehet süttetni magunkat, a gyerek amúgy sem fog sokat keresni minket. Sajnos padokból valamilyen rejtélyes ok miatt kevés van, de alternatívaként le lehet telepedni a játékokat övező padkákon vagy a füves rész buckáin. További pozitívum, hogy olyan közterületről van szó, ahol nem szól egyetlen kereskedelmi rádió sem, ami manapság önmagában felér egy főnyereménnyel. Az egésznek van valami véget nem érő majálisos hangulata, s a sok gyerek, fiatal, csinos, család centrikusnak tűnő anyuka és apuka azt az illúziót képes kelteni, hogy semmi gond a magyar társadalommal, a születések számával, a gyermekvállalással. Már ezért érdemes idejönni.

A Kalandvárat a városcentrumból az oladi városrész felé autózva, a Dolgozók útján lehet megtalálni. Gyalog sajnos kissé messze van mindentől.