Csodás Magyarország: Történelmi kalandozás Kőszegen

Forrás: turizmus.com

Bájos középkori tereivel, ódon épületeivel Kőszeg valóságos kis ékszerdoboz. Ha a rengeteg látnivalót mind felfedeztük, húzzunk túracipőt: a városon túl a Hétforrástól az Írott-kő tetejéig további kalandok várnak ránk.

A kisváros múltjával való ismerkedést érdemes a Jurisics-várban kezdeni, amelyet Jurisics Miklós kapitány 1532-ben oly hősiesen védett maroknyi seregével a Bécs elfoglalására induló Szulejmán szultán óriási seregével szemben.

A kőszegi vár

Fotó: Trifusz Péter

Az ellenség elvonulásának emlékére harangoznak Kőszegen mindennap 11 órakor is. Az erődítmény késő gótikus, kora reneszánsz folyosója a hazai várépítészet látványos öröksége.

Ritka építészeti emlékek után kutatva sétánkat folytassuk az ódon hangulatú utcák, terek, sikátorok bebarangolásával: stukkódíszes, barokk polgári házak, boltozatos kapualjak, égbe törő templomtornyok kínálnak megannyi gyönyörködnivalót.

A belvárosban mintha megállt volna az idő

Fotó: Írottkő Natúrparkért Egyesület

Keressük meg az ország egyetlen dupla árkádos épületét, a várfalhoz tapadó Lábasházat, a reneszánsz kor örökségét őrző Sgraffitós-házat és az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot, melynek barokk bútorzatát helyi jezsuita barátok faragták és festették.

Kőszeg lakói azonban nem csak történelmi örökségüket őrzik példásan: a városképhez hozzátartoznak a porták elé kirakott, terményekkel, gyümölcsökkel teli asztalok is, itt ugyanis még él a bizalom, a becsületkasszás árusítás hagyománya.

Búcsúzóul pedig kapaszkodjunk fel a Kőszeg szimbólumának számító Hősök Tornya panorámafolyosójára, s utoljára fentről is vegyük szemügyre a zegzugos, történelmi belvárost.

 

4 kirándulástipp a környéken

1. Írottkő: 884 méteres magasságával nemcsak a Kőszegi-hegység, hanem az egész Dunántúl legmagasabb pontja. A tetején magasodó kilátó alatt található az Országos Kéktúra 1166 km hosszú útvonalának kezdőpontja.

Írottkő-kilátó

Fotó: Györfi Szabina

2. Cáki pincesor: A falu feletti, több száz éves gesztenyésben nyolc fehérre meszelt hajdani borospince múzeumként berendezve várja a látogatókat.

Cáki pincesor

Fotó: Írottkő Natúrparkért Egyesület

3. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Interaktív tárlatát és játékos élményösvényét bejárva a Kőszegi-hegység élővilágának szakavatott ismerőivé válhatunk.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Fotó: Írottkő Natúrparkért Egyesület

4. Hétforrás: A Kőszegi-hegység leghíresebb forrását 1896-ban a Millennium alkalmából építették ki. Hét kifolyónyílása a hét honfoglaló vezér nevét viseli.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg.