Torony bizony Szombathelyhez hasonlóan elég komoly Római kori múlttal bír. A településen folytatott kutatások és ásatások alapján biztosan kijelenthető, hogy eleink már 2 000 esztendővel ezelőtt is a vasi falucskában laktak. Sőt, a legújabb leletek egészen a kőkorszakig segítenek minket visszautazni, feltehetően már ekkor lakott volt Torony.

A települést átszelő Arany-patak mentén egy igazi világszenzációt találtak – hisz egy nem egészen 25 km hosszú ókori vízvezetékre leltek a kutatók.

Római kori vízvezetéket találtak a dozmati víztározó építéseker

Ha már Torony, akkor tegyünk egy apró kitérőt a gasztronómia irányába is.
Megyeszerte ismert a hagyományos házi kenyér ízét és fogyasztásának élményét felidéző toronyi kenyér. Nem morzsolódik, több napig eltartható minőségi romlás nélkül. Számtalan pékség próbált hasonlót készíteni különféle neveken, de az eredeti toronyi kenyér ízét, minőségét sehol sem sikerült elérniük. Ha itt járunk, mindenképp kóstoljuk meg, hisz talán az országban nem találunk ennél jobbat!

Természetesen a kenyér mellé valami itókát is fogyaszthatunk. Messze földön ismert és elismert a Vas megyei pálinkagyártás, mi mégis most a Whiskeyt javasoljuk… duplán, jéggel. Ha most a híres slágerre sikerült asszociálnunk, akkor fel is oldjuk a rejtélyt, hisz hazánk egyik legikonikusabb zenésze, zeneszerzője – Horváth Charlie szintúgy itt született.

Képtalálat a következőre: „horváth charlie”

A toronyi kalandozáshoz természetesen egy jó szállást is tudunk ajánlani. A település központjában található Marcus Hotel kiváló lehetőséget nyújt nekünk, hogy a whiskey elfogyasztása után ne kelljen autóba pattannunk, hanem kipihenhessük magunkat. A teljesen felújított szobák minden korosztály számára megfelelő elhelyezést nyújtanak.

A szálláshelyen gondoltak az aktív turistákra is, így teniszezési, kerékpározási és szabadtéri sütögetési lehetőséggel is rendelkeznek! Aki nem hiszi, járjon utána: www.marcushotel.hu